ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ! ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 1520 ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
Την αφορμή αποτέλεσαν επαγγελματικές και μόνο διαφορές, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την ενέργειά τους.
Παρά την επιθυμία της Γιαγιάς και του Παππού να συνεχίσουν όπως και πριν να βλέπουν τα εγγόνια τους, οι γονείς με διάφορες προφάσεις το αποφεύγουν διακόπτοντας την επικοινωνία, η οποία μάλιστα προστατεύεται βάση άρθρου του Αστικού Κώδικα, που την χαρακτηρίζει απαραίτητη και αν δεν συντρέχει ιδιαίτερα σοβαρός λόγος, ορίζει την διακοπή της ως αδίκημα.
Επειδή μας προβλημάτισε σαν γεγονός, ανατρέξαμε σε σχετική διαδικτυακή έρευνα, από την οποία προκύπτει πως αν δεν υπάρχει ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σοβαρός λόγος, απαγορεύεται σε γονείς ανήλικων τέκνων η διακοπή επικοινωνίας με την Γιαγιά και τον Παππού τους.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 1520 ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Οι γονείς ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους ανώτερους ανιόντες (παππούς και γιαγιά), εκτός αν συντρέχει ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σπουδαίος λόγος».
Ο παππούς και η γιαγιά (ανιόντες) ενός ανήλικου τέκνου έχουν ίδιον και αυτοτελές δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας με το εγγόνι τους.
Το δικαίωμα αυτό είναι ανεξάρτητο από το αντίστοιχο δικαίωμα επικοινωνίας των γονέων και πηγάζει ευθέως εκ του νόμου.
Ο παππούς και η γιαγιά δεν μπορεί να παραιτηθεί ούτε να μεταβιβάσει την άσκησή του δικαιώματος αυτού σε άλλο πρόσωπο.
Η παρεμπόδιση του δικαιώματος επικοινωνίας του απώτερου ανιόντος με το ανήλικο τέκνο χωρίς να υπάρχει ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σοβαρός λόγος, ορίζεται ως αδίκημα.
Ως εκ τούτου παρέχει στον παππού ή την γιαγιά, το δικαίωμα να προσφύγουν στα δικαστήρια διεκδικώντας την επικοινωνία με τα ανήλικα εγγόνια τους.
Η νομοθεσία προστατεύοντας το δικαίωμα επικοινωνίας με τα ανήλικα εγγόνια τους προβλέπει δικαίωμα τόσο Ασφαλιστικών μέτρων, όσο ακόμα και αγωγής
Θανάσης Ζωγράφος
Επικοινωνία με το koumanto.gr
mme.dimosiotita@gmail.com
6948961006
Facebook koumanto
YouTube koumanto