Όσο ο κ. Μητσοτάκης δεν λύνει το πρόβλημα στην πηγή του, δεν θα προσφέρει καμία οικονομική ανακούφιση στην κοινωνική πλειοψηφία που στενάζει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα ακόμα κυριακάτικο διάγγελμα αποδεικνύει ότι μάλλον απευθύνεται στον ελληνικό λαό από κάποιο παράλληλο σύμπαν.
Πώς να εξηγήσουμε αλλιώς το γεγονός ότι επιμένει στο σενάριο της εισαγόμενης κρίσης;
Πώς να εξηγήσουμε αλλιώς το γεγονός ότι του πήρε ένα εξάμηνο για να ανακαλύψει την «υπερβάλλουσα κερδοφορία» και τα «ουρανοκατέβατα κέρδη», την τεχνητή άνοδο των τιμών και έθεσε ως στόχο την αντιμετώπιση της υπέρμετρης επιβάρυνσης των οικιακών καταναλωτών.
Πώς να εξηγήσουμε αλλιώς ότι χαρακτηρίζει την αύξηση των τιμών συγκυριακή;
Λυπούμαστε που πρέπει εμείς να προσγειώσουμε τον κύριο Μητσοτάκη στην πραγματικότητα αλλά θέλουμε να του υπενθυμίσουμε ότι:
Η επιδότηση που δίνει η κυβέρνηση αφορά μόνο τον Αύγουστο και όχι και τον Ιούλιο που ήταν ήδη αυξημένη η τιμή της κιλοβατώρας.
Οι εκπτώσεις που δίνονται από τις εταιρείες έρχονται με κάποιες προϋποθέσεις που αν δεν τις πληροί κάποιος θα πληρώσει πολύ υψηλότερο λογαριασμό.
Κάποιες εταιρείες βάζουν τη «μεγάλη» έκπτωση ως τις 100 κιλοβατώρες και από κει και πάνω την τιμολογούν με περισσότερα από 19 λεπτά.
Το χρηματιστήριο ενέργειας και οι συμμετέχοντες σε αυτό έσπευσαν την επόμενη ακριβώς ημέρα να αυξήσουν την τιμή στο διπλάσιο του φόρου δηλαδή συν 20€ ανά μεγαβατώρα.
Οι επιδοτήσεις αφορούν μόνο νοικοκυριά αποκλείοντας τα κοινωνικά τιμολόγια και τις επιχειρήσεις άρα η κάλυψη η οποία παρουσιάζεται είναι πλασματική.
Τα φιλοκυβερνητικά πανηγύρια ότι το τιμολόγιο υποχώρησε κάτω από 15 λεπτά/kWh για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας δυστυχώς διαψεύδονται καθώς μόνο 4 στους 13 παρόχους έχουν τιμή κάτω από 15 λεπτά ανά KWh.
Ενώ ο πραγματικός στόχος του ξεπουλήματος της ΔΕΗ από τον κ. Χατζηδάκη και οι πομφόλυγες περί αυτορρύθμισης της αγοράς γίνονται ξεκάθαροι όταν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ΔΕΗ έχει την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση τιμής ανά KWh τον Αύγουστο ανάμεσα στους 13 παρόχους.
Το έχουμε πει υπεύθυνα και έγκαιρα από τις αρχές Απριλίου και την πρόταση νόμου μας που ακολούθησε: Πρέπει να θεσπιστεί μηχανισμός παρακολούθησης και αποτροπής υπερκερδών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και μηχανισμός με τον οποίο εξασφαλίζεται ότι το περιθώριο κέρδους των παρόχων ενέργειας δεν θα υπερβαίνει το 5%
.
Όσο ο κ. Μητσοτάκης δεν λύνει το πρόβλημα στην πηγή του, δεν θα προσφέρει καμία οικονομική ανακούφιση στην κοινωνική πλειοψηφία που στενάζει.