Δημοτικό Συμβούλιο 21 Μαρτίου 2024 ώρα 7:25

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Μετά από ενημέρωση με Δελτίο Τύπου και βλέποντας τα θέματα συζήτησης, έκρινα πως έπρεπε να καλύψω ολόκληρη ή μέρος της συνεδρίασης για λογαριασμό του koumanto.gr ιδιοκτησίας μου.

Έφτασα στην αίθουσα με μικρή καθυστέρηση και την συγκεκριμένη στιγμή το Σώμα συζητούσε θέμα του Συλλόγου Εργαζομένων, παρουσία πλήθους (όλοι ήταν εργαζόμενοι προφανώς).

Ήταν ένα από όσα παρουσίαζαν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για την Ενημερωτική ηλεκτρονική μου σελίδα (koumanto.gr) και ενεργώντας κατά το συντομότερο δυνατόν έθεσα την κινητή μου συσκευή αρχικά σε λειτουργία φωτογράφισης για στιγμιότυπα για να συνεχίσω με βίντεο λήψεις.

Για να έχω γενικά στιγμιότυπα με όλους τους παρευρισκόμενους στο κάδρο του φακού μου, επέλεξα να αρχίσω από το σημείο της κεντρικής εισόδου για να έχω πλήρη εικόνα, αλλά πάντα εντός της αίθουσας.

Λίγο μπροστά στα δεξιά μου μεταξύ άλλων στο πλήθος, αν και λόγω της πολυκοσμίας καθώς και της πίεσης να κάνω γρήγορα τις λήψεις πριν ολοκληρωθεί το θέμα των εργαζομένων δεν είχα προσέξει (μου ήταν αδιάφορο άλλωστε), ότι ήταν εκεί και ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Σάββας Μανουσόπουλος.

Τον αντιλήφθηκα μόνο ενώ έστρεψα τον φακό μου προς την δεξιά πλευρά της αίθουσας και μόνο όταν μου μίλησε νευρικά ζητώντας μου να μην κάνω λήψη που θα περιελάμβανε και τον ίδιο.

ΤΟΤΕ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΤΑ ΕΞΗΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

Αρχικά αγνόησα τον απρεπή τόσο νευρικό όσο και απαιτητικό του τρόπο.

Επέμενε παρεμποδίζοντας το έργο μου, αλλά και πάλι τον αγνόησα.

Συνέχισε και μάλιστα αυτή την φορά μου ζήτησε να του δείξω το υλικό της λήψης διαφορετικά θα καλούσε την Αστυνομία!

Και πάλι τον αγνόησα απαντώντας του όμως, ότι δεν είμαι υποχρεωμένος να το κάνω!

Ωστόσο επειδή κατάλαβα ότι δεν είχε σκοπό να το σταματήσει όλο αυτό (άσχετα με την παράλογη απαίτησή του που δεν υπήρχε περίπτωση να αποδεχτώ), σκέφτηκα ότι αν ήταν στο κάδρο του φακού μου θα τον είχα δει κατά την λήψη, οπότε το πιθανότερο να ήταν ουσιαστικά άδικος αυτός ο διαπληκτισμός.

Οπότε, όσο εκείνος συνέχιζε να απαιτεί να του δείξω τις λήψεις, εγώ ήδη τις εξέταζα.

ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΡΕΠΗ ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ:

Λόγω της υπερβολικής γωνίας στα δεξιά της λήψης μου, δεν υπήρχε στις φωτογραφίες!

Και συγκεκριμένα όπως βλέπετε όλοι φαίνεται ΜΟΝΟ μέρος της κοιλιάς του και μέρος επίσης του ενός ποδιού του!!!

ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΤΟΥ ΤΙΣ ΕΔΕΙΞΑ. ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΛΟΓΟ!

Για να καταλάβει ότι πέρα από τα πρέπει και δεν πρέπει, αναφορικά με τα συγκεκριμένα στιγμιότυπα δεν υπήρχε επί της ουσίας κανένας λόγος για αντιπαράθεση.

Ο ΑΠΡΕΠΗΣ ΟΜΩΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ!

Μου ζήτησε να μην κάνω καμία λήψη που ίσως τον περιελάμβανε όσο θα ήταν εκεί!!!

ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΜΠΕΔΩΣΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ.

Σε δημόσιο χώρο. Σε δημοτικό συμβούλιο. Που εκ των προτέρων είναι στη γνώση οποιουδήποτε παρευρισκόμενου ότι εκτίθεται στην δημόσια θέα. Και ιδιαίτερα όταν αυτός είναι είτε Θεσμικός είτε Δημόσιος Λειτουργός, όπως ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Σάββας Μανουσόπουλος…

Ο δημοσιογράφος πρέπει κατ’ εντολή του να κατεβάσει την κάμερα και να διακόψει τις λήψεις είτε επειδή εκείνος δεν θέλει να είναι μέρος της εικόνας, είτε δεν το επιθυμεί από μη αρεστό και ακηδεμόνευτο Μέσο Ενημέρωσης, λόγω της συνεχούς και σκληρής κριτικής στα αφεντικά του!

Να του ζητείται έστω και να τις περιορίσει ακόμα, αφήνοντας ακάλυπτα σημαντικά σημεία με παρευρισκόμενους καθώς και με απώλεια ροής του λόγου ομιλητών, τα οποία στοιχεία είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για την ενημέρωση των πολιτών και εμπίπτουν στο δικαίωμα πληροφόρησης του δημοσιογράφου!

ΤΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΑΒΒΑ ΜΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ.

Επειδή θα συνέχιζα με ΒΙΝΤΕΟ ΛΗΨΕΙΣ από διαφορετικές γωνίες, αφού υποχρεωτικά αυτό απαιτούσε η δουλειά μου, του απάντησα αυτολεξεί:

Τώρα όμως θα σε “τραβήξω” αναγκαστικά. Αν θέλεις μπορείς να μην είσαι εδώ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΜΟΥ

Σηκώνεται απότομα με κίνηση πρόθεσης να μου πάρει ή να ρίξει κάτω την κινητή μου συσκευή!

Ασυναίσθητα υποχωρώ προς την πόρτα εξόδου από την αίθουσα, για να προστατέψω την συσκευή μου από την προσπάθεια αρπαγής.

Με ακολουθεί αρχικά με λεκτική απειλή επιμένοντας να σταματήσω τις λήψεις.

Αφού η απάντησή μου τον “έστρωσε” σύμφωνα με το δράση και αντίδραση τόσο που δεν περίμενε, στην συνέχεια επαναλάμβανε συνεχώς ότι θα καλέσει την αστυνομία.

Ο συνδυασμός των συνθηκών υπό τις οποίες εκδηλώθηκε αυτή η επιθετική και προσβλητική συμπεριφορά του εν λόγω ατόμου. Η λεκτική επίθεση. Η χειρονομία για αρπαγή της κινητής μου συσκευής, η έμμεση απειλή και η επανάληψη της φράσης μη με τραβάς θα καλέσω την Αστυνομία, μαρτυρούσαν “στημένο” επεισόδιο εναντίον μου με πρόθεση να αντιδράσω ανεβάζοντας τους τόνους ώστε να έχουν μία ακόμα ευκαιρία να με παρουσιάσουν ως επιθετικό και προκλητικό.

Σε αυτό συνηγορεί επίσης, η συμπεριφορά του ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΔΕΛΚΟΥ που ως αυτόκλητος(;) προστάτης της δημοτικής αρχής και του θεσμού των δημοτικών συμβουλίων, έχασε το μεγάλο ενδιαφέρον του για το θέμα του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου αφού αυτό δεν είχε καμία σημασία για εκείνον και αφήνοντας κενή την θέση του, αντέδρασε πιο γρήγορα και από “πορτιέρη” προς την εσωτερική πλευρά της εισόδου-εξόδου, αφού εκεί εκδηλώθηκε το συμβάν με τον Νομικό Σύμβουλο του Δήμου, προφανώς για να προσπαθήσει να κλιμακώσει την ένταση με την παρουσία του (και όχι μόνο).

Άλλωστε αντικειμενικά θα ήταν ωφέλιμο για τους “καρεκλάτους” προστάτες της Δημοτικής Αρχής Ζαμπούκη να θέσουν “εκτός” το koumanto.gr

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ (Ηλεκτρονικό τουλάχιστον) ΜΕΣΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΘΕΤΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΥΕΙ ΓΩΝΙΕΣ. ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ. ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ ΕΥΘΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ. ΠΟΥ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ.

Ωστόσο προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο πρόκλησης. Αλλά και με την προτροπή δύο ατόμων που μας πλησίασαν και μου ζητούσαν ευγενικά, να μην δώσω συνέχεια…

Άφησα χώρο στην ψυχραιμία και έτσι τελείωσε το συμβάν.

Η απόπειρα αφ’ ενός να μου απαγορεύσει την φωτογράφηση ή βιντεοσκόπηση δημόσιας εκδήλωσης σε δημόσιο χώρο και ειδικότερα του δημαρχείου. Να προσπαθήσει αφετέρου να μου αρπάξει από τα χέρια το κινητό τηλέφωνο για να δει τι έχω φωτογραφίσει… αποτελούν ξεκάθαρη προσπάθεια προληπτικής λογοκρισίας που απαγορεύεται δια δημοκρατικού ροπάλου.

Η ενέργεια αυτή καθ’ αυτή της αποτύπωσης στην μνήμη του κινητού ενός βίντεο ή φωτογραφιών όχι μόνο δεν αποτελεί παράνομη ενέργεια, αλλά δικαίωμα και υποχρέωση, κυρίως του δημοσιογράφου. Και προσέξτε το αυτό! Όπως και δικαίωμα κάθε πολίτη να αποτυπώσει τα τεκταινόμενα σε μία δημόσια λειτουργία εκλεγμένων οργάνων που έχει ψηφίσει στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς επίσης και των διοικητικών οργάνων.

Μία και μόνο περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε παράνομη πράξη και άρα σε λόγω παρανομίας αναφορικά με το υλικό της λήψης. Όταν η δημοσίευση ή χρήση αυτού του υλικού χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο που τεκμηριώνεται ότι δημιουργεί βάσιμο πρόβλημα και κυρίως κίνδυνο… στο υποκείμενο που εμφανίζεται στις φωτογραφίες ή τα βίντεο.

Συμπερασματικά λοιπόν, σε κάθε άλλη περίπτωση που εδράζεται μόνο στην θεωρητική ή αυθαίρετη και προσωπική εκτίμηση ή προκαλείται και εκφράζεται από τον προσωπικό φόβο για την πιθανότητα… ότι ο άλλος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το υλικό αυτό με επικίνδυνο ή παράνομο τρόπο, δεν είναι αρκετά, βάσιμα, ουσιαστικά και αποδεκτά δηλαδή επιχειρήματα, για να οδηγήσουν σε παρεμπόδιση της φωτογράφισης και βιντεοσκόπησης. Νομίζω πως τα παραπάνω είναι κατανοητά ακόμα και από τον μέτριο νου, ενώ ο καθένας επίσης, μπορεί να αναζητήσει νομικές πληροφορίες για κατά περίπτωση γεγονότα.

ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΑΒΒΑΣ ΜΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙ… ΕΝΑΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ!

Επομένως. Κάθε τέτοια ενέργεια από οποιονδήποτε και πρωτίστως από θεσμικό ή δημόσιο λειτουργό, είναι από μόνη της, το λιγότερο αυθαίρετη και προσβλητική ενέργεια, εναντίον του άλλου, αφού αναίτια και απρόκλητα, τον θεωρεί εκ προοιμίου επικίνδυνο κλπ.κλπ.κλπ. Αυτά σχετικά με το γενικότερο πλαίσιο.

Όταν μάλιστα οι λήψεις γίνονται από Μέσο Ενημέρωσης-δημοσιογράφο σε δημόσιο χώρο (όπως για παράδειγμα ένα Δημοτικό Συμβούλιο), το ζήτημα παίρνει άλλου είδους και μεγαλύτερες διαστάσεις που ξεπερνούν τις δημοκρατικές αρχές και διαδικασίες, για να παρεισφρήσουν σε πρακτικές 7ετίας. Δηλαδή Χούντας. Δηλαδή Δικτατορίας. Δηλαδή εγκληματικής αντίληψης που “ασελγεί” στον Θεμελιώδη κορμό της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας του Τύπου και της δημόσιας πληροφόρησης των πολιτών, στην αρχή της νομιμότητας και στους κανόνες ελευθερίας.

Το Μέσο ενημέρωσης και ο δημοσιογράφος, σε δημόσιο χώρο-περιβάλλον όπως αυτό που προανέφερα (Δημοτικού Συμβουλίου) εκτός από την επαγγελματική τους υπόσταση, ασκούν υποχρέωση και καθήκον καταγράφοντας εκ των πραγμάτων την δημόσια παρουσία όλων όσων παρευρίσκονται εντός του χώρου, με πρώτο και βασικότερο μέλημά τους το γενικό πλάνο ή την γενική εικόνα, που την συνθέτουν οι παρευρισκόμενοι, οι οποίοι ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ προσερχόμενοι, γνωρίζουν και έχουν λάβει υπόψη ότι εκτίθενται σε δημόσια θέα.

Επιπλέον και συγκεκριμένα για το περιστατικό εναντίον του koumanto.gr και εμένα προσωπικά αξίζει να σημειωθούν τα εξής.

Η καταγραφή με φωτογραφία ή βίντεο της δημόσιας παρουσίας και ιδιαίτερα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου οποιουδήποτε θεσμικού όπως και οποιουδήποτε δημόσιου λειτουργού κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, είναι απόλυτα θεμιτή και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει την δυνατότητα λήψης από κανέναν. Ακόμα και από οποινδήποτε πολίτη. Όταν μάλιστα πρόκειται για Μέσα Ενημέρωσης και δημοσιογράφους η ελευθερία της λήψης υπερβαίνει κατά πολύ σε αξία, αφού αφορά στο έργο τους και στο δικαίωμα της πληροφόρησης.

Ως εκ τούτου, ο Νομικός σύμβουλος του δήμου Αλεξανδρούπολης-δημόσιος λειτουργός Σάββας Μανουσόπουλος, ευρισκόμενος στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν είχε κανένα δικαίωμα να απαγορεύσει την καταγραφή σε οποιονδήποτε και κυρίως σε Μέσο και δημοσιογράφο.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η απαράδεκτη και επιθετική συμπεριφορά του, είναι πλήρως ασυμβίβαστη με την ιδιότητα τόσο του δικηγόρου όσο και του νομικού συμβούλου ενός δήμου και δεν μπορεί να αφεθεί στην σιωπή και συγκάλυψη. Ως πολίτες, εκτός από την δημοσιογραφική ιδιότητα, έχουμε ευθύνη να ενημερώσουμε το κοινό για αυτή τη στάση του, έτσι ώστε τόσο ο δικηγορικός σύλλογος όσο και η αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης να ερευνήσουν όπως έχουν υποχρέωση, αν η συμπεριφορά του συνάδει με την δικηγορική του ιδιότητα και την ιδιότητα του δημοσίου λειτουργού στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Αθανάσιος Ζωγράφος

Επικοινωνία με το koumanto.gr
mme.dimosiotita@gmail.com
6948961006
Facebook koumanto
YouTube koumanto

Είσαι ενεργός πολίτης; Ενδιαφέρεσαι για τον τόπο σου; Στείλε τώρα το δικό σου κείμενο, άρθρο, παράπονο ή καταγγελία!

Μπορείς ακόμα και ανώνυμα. Αρκεί στην αρχή ή στο τέλος του κειμένου σου, να γράψεις την λέξη “Ανώνυμος”.

Σε αυτήν την περίπτωση, προστατεύουμε το email σου ή όποιο άλλο στοιχείο αφορά στο περιεχόμενο της αποστολή σου με απόλυτη εχεμύθεια, καλυπτόμενοι από το δημοσιογραφικό απόρρητο

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ KOUMANTO
  • 6948961006
  • mme.dimosiotita@gmail.com
  • Πανελλαδική δραστηριότητα

Αν επιθυμείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε και μέσω  φόρμας. Ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση, ενδέχεται να δούμε την αποστολή σας με σχετική καθυστέρηση  

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΑΣ
img

Copyright © 2023 koumanto.gr  All rights reserved.

Αναδημοσιεύσεις, αποσπάσματα, εικόνες καθώς και χρήση οποιουδήποτε μέρους περιεχομένων, επιτρέπεται με ρητή υποχρέωση στην αναφορά πηγής και ενεργό σύνδεσμο (link)