
Μάθαμε ότι η νέα διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ και προσωπικά ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης συνεργάζονται με την δημοσιογραφική ομοσπονδία ΠΟΕΣΥ για να ξεκινήσει πάλι το δημοσιογραφικό συνέδριο στη Σαμοθράκη.
Αρχικά γινόταν λόγος για τον Σεπτέμβριο 2024 αλλά φαίνεται ότι θα γίνει τον Οκτώβριο. Δηλαδή τώρα μπαίνουμε στην περίοδο που θα έχουμε την αντιπεριφερειακή “έκδοση” του Συνεδρίου ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2008 (που έγινε το τελευταίο συνέδριο με την παλιά του μορφή) είχαμε κυρίως τη νομαρχιακή “έκδοσή” του.
Από ότι φαίνεται όμως οι “εκδόσεις” δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές.
Το koumanto είχε στο παρελθόν συζητήσεις τόσο με ντόπιους δημοσιογράφους και αυτοδιοικητικούς, όσο και με άλλους στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη σχετικά με την κακοδαιμονία του Συνεδρίου από την προ προηγούμενη δεκαετία, που εν μέρει οδήγησαν στην διακοπή του.
Τον Οκτώβριο του 2022 έγινε προσπάθεια από την διοίκηση Μέτιου στην Περιφέρεια να επαναληφθεί το Συνέδριο αλλά στην πράξη έγινε ένα πασάλειμμα με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μάλιστα χωρίς ερωτήσεις στις συνεδρίες, ούτε καν από τους διαδικτυακούς συμμετέχοντες ή τους λίγους προσωπικά παρόντες στο χώρο του Συνεδρίου. Ποτέ δεν έγινε γνωστή η διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων και πως έγινε προσδιορισμός των ομιλητών και των θεμάτων. Απλώς μάθαμε ότι “έτσι θα γίνει”.
Ήταν δηλαδή κάτι σαν “εμείς και εμείς για εμάς”.
Φυσικά για να είμαστε δίκαιοι κάτι παρόμοιο γινόταν και στο παρελθόν και ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην διακοπή των συνεδρίων. Μαζί μάλιστα με την γενική πολιτική και δημοσιογραφική κατάπτωση που είχε ήδη αρχίσει και στη συνέχεια μας οδήγησε στα Μνημόνια και στην σημερινή ανυποληψία των συστημικών αθηναϊκών κλπ Media. Στην παλιά μορφή τους τα Συνέδρια είχαν εκφυλιστεί σε μία μάζωξη των “συνήθως υπόπτων” του χώρου και εξαρτώμενων από τις κομματικές διοικήσεις και κομματικές αντιπολιτεύσεις των Ενώσεων, που αποφάσιζαν για ομιλητές και θέματα μεταξύ τους χωρίς καμία διαβούλευση με τους δημοσιογράφους που ήταν μέλη των Ενώσεων και σπάνια κάποιος ή κάτι ξέφευγε. Το κωμικό είναι ότι υπήρξε τόση αδιαφάνεια που ορισμένοι δημοσιογράφοι στην Αθήνα δεν ήξεραν καν ότι υπάρχει δημοσιογραφικό Συνέδριο!!! Άλλοι μάλιστα δεν ήξεραν ότι υπάρχουν άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις παρά μόνο η ΕΣΗΕΑ η οποία είχε … παραρτήματα, ξεχνούσαν ότι το “Α” στο ΕΣΗΕΑ σημαίνει “Αθηνών” εκτός και αν δεν ήξεραν τι σημαίνουν τα αρχικά!!!
Ο κομματισμός και η αυθαιρεσία στο Συνέδριο είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο, με χαρακτηριστική συγκεκριμένη περίπτωση προεδρεύοντος συνεδρίας, ο οποίος αρνήθηκε να διαβάσει χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου!!!
Ήταν η περίοδος έξαρσης των συγκρούσεων διαφόρων πολιτικών συμφερόντων με την Εκκλησία και ο προεδρεύων δημοσιογράφος θέλησε να δώσει το στίγμα του με αυτό τον αντιδεοντολογικό και προκλητικό τρόπο.
Αρκετοί δημοσιογράφοι και εκδότες της Θράκης τα τελευταία χρόνια δεν πήγαιναν πια απέναντι στο νησί για το Συνέδριο διότι … «τί να πάω να κάνω;».
Τα οικονομικά επίσης ήταν ένα θέμα που ακουγόταν σιωπηλά και ένας χαρακτηριστικός τομέας ήταν το κόστος των εισιτηρίων τόσο των αεροπορικών όσο κυρίως των ακτοπλοϊκών από Αλεξανδρούπολη προς και από Σαμοθράκη. Υπολογίστηκε ότι το ποσό που δινόταν σε σχέση με τον αριθμό των επιβατών ήταν διπλάσιο … και βάλε, σε σχέση με την συμβατική τιμή. Ακόμη και οι τιμές των ξενοδοχείων (που πλήρωνε η Νομαρχία) διαρκώς ήταν θέμα, ενώ σε κάποιες χρονιές υπήρξαν ακόμη και οι συνθήκες υγιεινής ακόμη και με εμφάνιση “σαλιγκαροειδών” στα κρεβάτια, τοίχους και αλλού, μαζί με ζωύφια.
Όλη η κακοδαιμονία που είχε αρχίσει να πλήττει την δημοσιογραφία και η διαπλοκή δημοσιογράφων με ό,τι και αν φανταστείς, είχε προκαλέσει μεγάλη οργή κατά των Ενώσεων, σε σημείο που πραγματικά πολλές φορές η αίθουσα του Συνεδρίου να είναι μισοάδεια κατά τη διάρκεια των συνεδριών και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι-σύνεδροι να κάνουν τουρισμό ή βόλτες στην πόλη. Το 2008 μάλιστα αναφέρθηκε ένα περιστατικό μέσα στην αίθουσα με πρωταγωνιστή τον τότε πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Πάνο Σόμπολο φωνάζοντας ότι δεν είναι κατάσταση να λείπουν τόσοι σύνεδροι και να είναι έξω για βόλτες και για μπάνια. Σχεδόν αμέσως έλαβε από κάποιους παρόντες απάντηση τύπου ότι έτσι που τα κάνατε τα πράγματα κράτα το στόμα σου κλειστό.
Αργότερα αυτή η έκρηξή του σχολιάστηκε ομοίως ότι έτσι όπως φέρατε τα πράγματα για τους δημοσιογράφους, είστε ικανοί μόνο να μας προσφέρετε μερικές ημέρες διακοπές. Ήταν αναφορικά με αυτό που φαινόταν ως ανικανότητα ή απροθυμία από τις διοικήσεις των Ενώσεων και από θεωρούμενος πρωτοκλασσάτους δημοσιογράφους να σταματήσουν τις εργασιακές και δεοντολογικές επιθέσεις που είχαν αρχίσει να γίνονται έντονες τότε και χειροτέρευσαν στο μέλλον, φέρνοντάς μας στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Αυτό ήταν λόγω του κομματισμού κυρίως και του διαφαινόμενου “ξεπουλήματος” δημοσιογράφων σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς χώρους, μεταξύ άλλων και για εξασφάλιση κάποιας θέσης σε κομματικό ψηφοδέλτιο για να εκλεγούν βουλευτές ή ευρωβουλευτές.
Μετά από χρόνια εν μέσω των Μνημονίων υπήρξαν σκέψεις ότι η κατάσταση που περιγράφηκε στις απαντήσεις απέναντι στον Σόμπολο, ήταν ίσως η σημαντικότερη που σταμάτησε το Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης.
Δηλαδή ότι είχε φτάσει στο τέλος και δεν μπορούσε καθόλου να επηρεάσει τους δημοσιογράφους και να διαμορφώσει νοοτροπία και συμπεριφορά προς συγκεκριμένες πολιτικές και επιχειρηματικές κατευθύνσεις. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι μέχρι τότε διοικήσεις των Ενώσεων και τα συμφέροντα που τους στήριζαν, είχαν αρχίσει να στρέφουν τους δημοσιογράφους εναντίον τους με τους χειρισμούς που είχαν κάνει τόσα χρόνια πιο πριν.
Τώρα που ξεκινάει εκ νέου το Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης, εύλογα και μη-παρεξηγήσιμα, αναρωτιόμαστε αν έχουν διορθωθεί οι καταστάσεις και τα προβλήματα που υπήρχαν μέχρι την διακοπή του στην προ προηγούμενη δεκαετία ή αν απλώς άλλαξαν οι παίκτες στον δημοσιογραφικό χώρο, καθώς και στον πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο συμφερόντων επίσης.
Δηλαδή αν θα δούμε το ίδιο “έργο” με άλλους “ηθοποιούς” αλλά πάντα με χρήματα των φορολογούμενων μέσω της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Πάντως και για να συνεισφέρουμε με ουσιαστικό τρόπο στη θεματολογία του συνεδρίου.
Το δημοσιογραφικό έργο επηρεάζεται καθοριστικά από τη διαφθορά στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη και την αλλοίωση του χαρακτήρα του ρόλου των αστυνομικών και των δικαστικών, που έχει γίνει αντικοινωνικός και κατά συνέπεια αντιδημοσιογραφικός.
Σε μία πόλη όπως η Αλεξανδρούπολη όπου υπάρχει ακόμη παραδικαστικό κύκλωμα πού είναι μπλεγμένοι δικαστικοί, αστυνομικοί, αυτοδιοικητικοί, επιχειρηματικοί και άλλοι παράγοντες (από την πλευρά μας έχουμε κατά καιρούς δημοσιεύσει στοιχεία για τα οποία στοχοποιηθήκαμε από αυτά τα κυκλώματα), είναι επιβεβλημένο να εξεταστεί η σχέση δημοσιογράφων με αστυνομικούς και δημοσιογράφων με δικαστικούς.
Η αστυνομική και η δικαστική αυθαιρεσία είναι πια κανόνας σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη και οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν το γνωρίζουν και σιωπούν. Είτε από φόβο είτε από συμφέρον.
Περιμένουμε να δούμε την θεματολογία και τους ομιλητές για να επανέλθουμε.
Επικοινωνία με το koumanto.gr
mme.dimosiotita@gmail.com
6948961006
Θανάσης Ζωγράφος
Facebook koumanto
YouTube koumanto