Όταν το koumanto.gr έγραφε πριν από μερικές μέρες για παραδικαστικό πλήγμα στην Αλεξανδρούπολη για τον έλεγχο δημόσιων λειτουργών και ειδικότερα αστυνομικών

(https://koumanto.gr/neo-paradikastiko-pligma-ston-dimosiografiko-elegcho-dimosion-leitourgon-me-apagorefsi-elegchou-astynomikon/)….

Δεν περιμέναμε ότι μετά από λίγες ημέρες…

θα δικαιωνόμασταν περίτρανα από την δικαιοσύνη … στην Αθήνα, με την απόφαση που βγήκε υπέρ του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη.

Ο πρώην Αρεοπαγίτης, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νυν βουλευτής Χαράλαμπο Αθανασίου είχε υποβάλλει μήνυση κατά του δημοσιογράφου για δημοσιεύματα που αφορούσαν ενέργειές του κατά την υπηρεσιακή του θητεία και ο κ. Αθανασίου θεώρησε συκοφαντικά.

Ακριβώς δηλαδή όπως η Τροχονόμος αλλά και η Διοικήτρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης έκαναν εναντίον του koumanto.gr και του Θανάση Ζωγράφου με το σκεπτικό του κ. Αθανασίου.

Δηλαδή μπερδεύοντας την υπηρεσιακή τους ιδιότητα και υπόσταση με την ιδιότητά τους και υπόσταση ως πολίτη.

Συνοπτικά όπως θα διαβάσετε και στα αποσπάσματα της απόφασης, όπως επίσης και στα αποσπάσματα των δικών μας δημοσιευμάτων…

Το δικαστήριο στην Αθήνα σε 15 εξαντλητικές συνεδριάσεις (και όχι το ξεπέταγμα της υπόθεσης που έκαναν οι δικαστικοί στην Αλεξανδρούπολη) ξεκαθάρισε ότι άλλο η υπηρεσιακή υπόσταση κάποιου και άλλο η ιδιωτική του υπόσταση.

Επίσης ότι ακόμη και αν οι εκφράσεις κριτικής για τις υπηρεσιακές ενέργειες του κ. Αθανασίου (ως Αρεοπαγίτη ή Υπουργού) θεωρούνται ακραίες, οξείς κλπ δεν πρέπει να καταδικαστεί ο δημοσιογράφος γιατί είναι στα όρια της ανοχής και πρέπει να επιτρέπονται.

Ομοίως και εμείς τα ίδια γράψαμε αναλογικά με τις υποθέσεις μας τόσο με την ηγεσία της Τροχαίας Αλεξανδρούπολης όσο και με την Τροχονόμο.

Ότι δηλαδή, δεν μπορούν να θεωρήσουν προσωπικά ότι θίγονται από την κριτική που κάναμε για τις ενέργειες ως δημόσιοι λειτουργοί με την ιδιότητα του αστυνομικού.

Δεν θα πούμε άλλα… Απλώς αφήνουμε να κρίνετε και να συγκρίνετε, τι γράψαμε μερικές μέρες πριν εκδοθεί η απόφαση για τον Βαξεβάνη και παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα από δημοσιεύματα της απόφασης στην Αθήνα, για την αθώωσή του.

Το σημαντικότερο είναι η διαπίστωση που προέκυψε η οποία αφορά απόλυτα και εμάς ότι:

“Μετά από εξαντλητική ακροαματική διαδικασία μακράς διάρκειας το Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο δημοσιογράφος Κ. Βαξεβάνης, ευθύνεται για γεγονότα που δημοσίευσε… όσο ένας γιατρός, για ασθένειες που ανακαλύπτει στις διαγνώσεις του”. !!!

Αυτό ακριβώς δηλαδή που κάναμε και εμείς. Διάγνωση παράβασης καθηκόντων και διαφθοράς!

ΣΤΟ koumanto.gr ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΓΡΑΨΑΜΕ:

“Είναι άλλη μία περίπτωση όπου αστυνομικοί που βρίσκονται σε ώρα καθήκοντος (συνεπώς ΟΧΙ ιδιωτικού βίου) προσπαθούν να μην ελέγχονται από δημοσιογράφους οι οποίοι παρουσιάζουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ γεγονότα και ΑΛΗΘΙΝΑ στοιχεία της υπηρεσιακής συμπεριφοράς τους. Και χρησιμοποιούν τεχνάσματα όπως προσβολή προσωπικότητας, προσωπικών δεδομένων και άλλα που ισχύουν για πολίτες που δεν είναι δημόσιοι λειτουργοί, αλλά ΟΧΙ για τις υπηρεσιακές πράξεις ή εκδηλώσεις των αστυνομικών, οι οποίες δεν ανάγονται στην σφαίρα της προσωπικής, ιδιωτικής, οικογενειακής ζωής τους, αλλά πραγματοποιούνται στα πλαίσια των ανατιθεμένων σ’ αυτούς υπηρεσιακών καθηκόντων, τα οποία εκ της φύσεώς τους υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο και κριτική.
Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει σε εμάς ένα ηθικό και δεοντολογικό δίλημμα καθηκόντων. Από την μία πλευρά έχουμε μία προσωρινή δικαστική απόφαση (μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση), η οποία εκδόθηκε χωρίς να ληφθεί υπόψιν ότι οι νομικές διατάξεις που χρησιμοποιήθηκαν ΔΕΝ εφαρμόζονται σε δημόσιους λειτουργούς ειδικά για τις υπηρεσιακές πράξεις ή εκδηλώσεις των αστυνομικών, οι οποίες δεν ανάγονται στην σφαίρα της προσωπικής, ιδιωτικής, οικογενειακής ζωής τους, αλλά πραγματοποιούνται στα πλαίσια των ανατιθεμένων σ’ αυτούς υπηρεσιακών καθηκόντων, τα οποία εκ της φύσεώς τους υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο και κριτική”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΞΕΒΑΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΩΩΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ … εξηγώντας ότι «τα δημόσια πρόσωπα, όπως ο κ. Αθανασίου, οφείλουν να είναι ανοιχτά σε δημοσιογραφική κριτική, ιδιαίτερα, όπως είπε, όταν η κριτική δεν αφορά την προσωπική ζωή κάποιου δημοσίου προσώπου, αλλά τον δημόσιο βίο του». Υπενθύμισε δε, την αναγκαιότητα τα δημόσια πρόσωπα να δέχονται ακόμη και την άδικη ή επιθετική κριτική, ακόμη και με ακραίο λόγο.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ … Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της υποδειγματικής για την ελευθερία του Τύπου πρότασης της εισαγγελέως Μαρίας Πετρουλάκη, η οποία είχε πρότεινε την αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη. «Η τιμή δεν τελεί υπό απόλυτη προστασία όταν η αμφισβήτησή της γίνεται στο πλαίσιο συγκεκριμένων δραστηριοτήτων απαραίτητων σε μια δημοκρατία», τόνισε χθες η εισαγγελέας, σημειώνοντας ότι η ελευθερία του Τύπου είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία και εξηγώντας ότι “τα δημόσια πρόσωπα, όπως ο κ. Αθανασίου, οφείλουν να είναι ανοιχτά σε δημοσιογραφική κριτική, ιδιαίτερα, όπως είπε, όταν η κριτική δεν αφορά την προσωπική ζωή κάποιου δημοσίου προσώπου, αλλά τον δημόσιο βίο του”.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ … Υπενθύμισε δε, την αναγκαιότητα τα δημόσια πρόσωπα να δέχονται ακόμη και την άδικη ή επιθετική κριτική, ακόμη και με ακραίο λόγο, ενώ αναφερόμενη στη δημοσιογραφία εν γένει, τόνισε ότι θα πρέπει να αναπαράγει διασταυρωμένα στοιχεία.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ … «Η δημοσιογραφική κριτική είναι θεμιτή και ο δημοσιογραφικός λόγος δεν μπορεί να αντικατασταθεί από έναν απονευρωμένο πολιτικό λόγο», είπε χαρακτηριστικά η Εισαγγελέας, σημειώνοντας ότι:

Είναι λογικό ο λόγος ενός δημοσιογραφικού άρθρου να μην είναι νομικός, αλλά εκλαϊκευμένος.

Δικαιολόγησε μάλιστα τη χρήση όρων όπως «φάμπρικα», «λούφα και παραλλαγή» και «μπίζνες» στα άρθρα του Documento.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ … Μετά από εξαντλητική ακροαματική διαδικασία μακράς διάρκειας το Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο δημοσιογράφος Κ. Βαξεβάνης, ευθύνεται για γεγονότα που δημοσίευσε, όσο ένας γιατρός για ασθένειες, που ανακαλύπτει στις διαγνώσεις του.

Διεθνείς αντιδράσεις…

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ:

«Σημαντική νίκη της Ελευθερίας του Τύπου αποτελεί η αθώωση του Έλληνα δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη.»

ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ (IPΙ)
Το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας σε ανάρτησή του καλωσορίζει την απόφαση αθώωσης του Κώστα Βαξεβάνη

Επικοινωνία με το koumanto.gr
mme.dimosiotita@gmail.com
6948961006
Θανάσης Ζωγράφος
Facebook koumanto
YouTube koumanto

Είσαι ενεργός πολίτης; Ενδιαφέρεσαι για τον τόπο σου; Στείλε τώρα το δικό σου κείμενο, άρθρο, παράπονο ή καταγγελία!

Μπορείς ακόμα και ανώνυμα. Αρκεί στην αρχή ή στο τέλος του κειμένου σου, να γράψεις την λέξη “Ανώνυμος”.

Σε αυτήν την περίπτωση, προστατεύουμε το email σου ή όποιο άλλο στοιχείο αφορά στο περιεχόμενο της αποστολή σου με απόλυτη εχεμύθεια, καλυπτόμενοι από το δημοσιογραφικό απόρρητο

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ KOUMANTO
  • 6948961006
  • mme.dimosiotita@gmail.com
  • Πανελλαδική δραστηριότητα

Αν επιθυμείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε και μέσω  φόρμας. Ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση, ενδέχεται να δούμε την αποστολή σας με σχετική καθυστέρηση  

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΑΣ
img

Copyright © 2023 koumanto.gr  All rights reserved.

Αναδημοσιεύσεις, αποσπάσματα, εικόνες καθώς και χρήση οποιουδήποτε μέρους περιεχομένων, επιτρέπεται με ρητή υποχρέωση στην αναφορά πηγής και ενεργό σύνδεσμο (link)